Ergonomia w kuchni

Podczas kolejnego spotkania Treningu gospodarczego w projekcie „Bezpieczny dom – pewna przyszłość” postanowiliśmy zadbać o naszą kuchnię. Wspólnie zastanowiliśmy się nad ergonomią w miejscu przygotowywania posiłków – tak, aby czynność ta była dla nas przyjemna.

Przeanalizowaliśmy schematy dotyczące dobrego rozmieszczenia produktów w szafkach i przystąpiliśmy do porządków. Wydzieliliśmy strefy do przygotowania żywności, zmywania i gotowania z miejscem do parzenia kawy i herbaty. W każdej ze stref odpowiednio umieściliśmy: garnki, patelnie, narzędzia do gotowania, talerze, blachy do pieczenia, talerze, szklanki, kubki.

Udało nam się również wygospodarować dwie pojemne szuflady na zapas produktów spożywczych.

Teraz przygotowywanie smacznych potraw będzie zarówno przyjemne jak i wygodne.