Kolejne spotkania w ramach WARSZTATÓW KULINARNYCH

ologowanieWarsztaty kulinarne  w ramach projektu „Aktywna jesień życia” są doskonałym źródłem wiedzy kulinarnej dla uczestników projektu. W trakcie jednego spotkania – czterogodzinnych warsztatów uczestnicy zapoznają się zwartością odżywczą używanych produktów oraz z zasadami zastosowania higieny podczas pracy. Uczestnicy otrzymują przepisy z danymi potrawami i wspólnie je przygotowują. Dzięki czemu uczą się pracy w zespole oraz budują własne relacje, przełamują bariery z zastosowaniem różnych produktów. Podczas kolejnych warsztatów kulinarnych uczestnicy przygotowywali takie potrawy jak:

  • Placek po węgiersku
  • Sałatka gyros
  • Faworki drożdżowe

PRZEPISY:

Placek po węgiersku

  • Ziemniaki 1 kg
  • Jajka 3 szt
  • Mąka 0,5 kg
  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • Cebula 0,2 kg
  • Papryka 0,2kg
  • Ogórek konserwowy 0,4 kg
  • Olej 0,5l ( do smażenia )

Wykonanie: Z ziemniaków jajek i mąki zrobić ciasto na placki ziemniaczane i usmażyć. Łopatkę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na oleju i dusić do miękkości. Pokrojoną paprykę i ogórki dodać do łopatki i doprawić do smaku. Zaciągnąć mąką do odpowiedniej gęstości.

Sałatka gyros

  • Filet z drobiu 1 kg
  • Kapusta pekińska 1 szt
  • Przyprawa do gyrosa 1 po
  • Papryka świeża 0,4 kg
  • Ogórek konserwowy 0,4 kg
  • Kukurydza konserwowa 1 op
  • Majonez 1 mały
  • Jogurt naturalny 1 mały
  • Ketchup 4 łyżeczki
  • Olej do podsmażenia 0,2 l

Wykonanie: Fileta z drobiu drobno pokroić, doprawić i podsmażyć na oleju, resztę składników drobno pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami z ketchupu majonezu i jogurtu z odrobiną przyprawy zrobić sos i wymieszać z resztą składników.

Faworki drożdżowe

  • Mleko 0,5l
  • Drożdże 100g
  • Cukier 100 g
  • Mąka 1 kg
  • Jaja całe 1 szt
  • Żółtka 6 szt
  • Olej 1 l do smażenia

Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i dodać 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru zalać to podgrzanym mlekiem odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Dodać mąki żółtka, jajko, olej 5 łyżek i wszystko dobrze wyrobić rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykroić romby zwinąć na faworki smażyć na na głębokim tłuszczu.