Warsztaty kulinarne

logoEFSNajmłodsi uczestnicy projektu „Przyjazna Przystań” bardzo lubią zajęcia kulinarne. Podczas warsztatów dzieci własnoręcznie przygotowują swoje ulubione dania i doprawiają je według uznania.

Dzięki temu w przyjazny i smaczny sposób poznają tajniki kuchni i zapoznają się z zasadami zdrowego odżywiania. Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci uczą się rozróżniać owoce i warzywa. Rozwijają zdolności manualne, a także poszerzają swoją kreatywność. Dzieci przez odliczanie owoców również doskonalą matematykę.

Na zajęciach kulinarnych z wielką radością uczyliśmy się przygotowywać:

– kolorowe kanapki z wykorzystaniem warzyw sezonowych,

– gofry z ulubionymi owocami i dodatkami,

– sałatki, również z owocami,

– koktajle warzywno-owocowe na bazie jogurtu bądź soków naturalnych,

– surówki ze świeżych warzyw,

– potrawy z drobiu np. nuggetsy, spaghetti drobiowe.