Warsztaty kulinarne w ramach projektu „Aktywna jesień życia” są doskonałym źródłem wiedzy kulinarnej dla uczestników projektu. W trakcie jednego spotkania – czterogodzinnych warsztatów uczestnicy zapoznają się zwartością odżywczą używanych produktów oraz z zasadami zastosowania higieny podczas pracy. Uczestnicy otrzymują przepisy z danymi potrawami i wspólnie je przygotowują. Dzięki czemu uczą się pracy w zespole oraz budują własne relacje, przełamują bariery z zastosowaniem różnych produktów. Podczas kolejnych warsztatów kulinarnych uczestnicy przygotowywali takie potrawy jak:
- Placek po węgiersku
- Sałatka gyros
- Faworki drożdżowe
PRZEPISY:
Placek po węgiersku
- Ziemniaki 1 kg
- Jajka 3 szt
- Mąka 0,5 kg
- Łopatka wieprzowa 1 kg
- Cebula 0,2 kg
- Papryka 0,2kg
- Ogórek konserwowy 0,4 kg
- Olej 0,5l ( do smażenia )
Wykonanie: Z ziemniaków jajek i mąki zrobić ciasto na placki ziemniaczane i usmażyć. Łopatkę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na oleju i dusić do miękkości. Pokrojoną paprykę i ogórki dodać do łopatki i doprawić do smaku. Zaciągnąć mąką do odpowiedniej gęstości.
Sałatka gyros
- Filet z drobiu 1 kg
- Kapusta pekińska 1 szt
- Przyprawa do gyrosa 1 po
- Papryka świeża 0,4 kg
- Ogórek konserwowy 0,4 kg
- Kukurydza konserwowa 1 op
- Majonez 1 mały
- Jogurt naturalny 1 mały
- Ketchup 4 łyżeczki
- Olej do podsmażenia 0,2 l
Wykonanie: Fileta z drobiu drobno pokroić, doprawić i podsmażyć na oleju, resztę składników drobno pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami z ketchupu majonezu i jogurtu z odrobiną przyprawy zrobić sos i wymieszać z resztą składników.
Faworki drożdżowe
- Mleko 0,5l
- Drożdże 100g
- Cukier 100 g
- Mąka 1 kg
- Jaja całe 1 szt
- Żółtka 6 szt
- Olej 1 l do smażenia
Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i dodać 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru zalać to podgrzanym mlekiem odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Dodać mąki żółtka, jajko, olej 5 łyżek i wszystko dobrze wyrobić rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykroić romby zwinąć na faworki smażyć na na głębokim tłuszczu.