Najmłodsi uczestnicy projektu „Przyjazna Przystań” bardzo lubią zajęcia kulinarne. Podczas warsztatów dzieci własnoręcznie przygotowują swoje ulubione dania i doprawiają je według uznania.
Dzięki temu w przyjazny i smaczny sposób poznają tajniki kuchni i zapoznają się z zasadami zdrowego odżywiania. Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci uczą się rozróżniać owoce i warzywa. Rozwijają zdolności manualne, a także poszerzają swoją kreatywność. Dzieci przez odliczanie owoców również doskonalą matematykę.
Na zajęciach kulinarnych z wielką radością uczyliśmy się przygotowywać:
– kolorowe kanapki z wykorzystaniem warzyw sezonowych,
– gofry z ulubionymi owocami i dodatkami,
– sałatki, również z owocami,
– koktajle warzywno-owocowe na bazie jogurtu bądź soków naturalnych,
– surówki ze świeżych warzyw,
– potrawy z drobiu np. nuggetsy, spaghetti drobiowe.